Varsayılan

Bebeklerde Zeytinyağı Kullanımı

Hüseyin Özlü
6 Temmuz 2020
Bebeklerde Zeytinyağı Kullanımı

0-3 yaş bebeklerin gelişimi açısından önemli bir dönemdir. Bebekler, 1 yaşına geldiği zaman desteksiz oturma, çiğneme, emekleme gibi birçok yetenek edinir. 3 yaşına girdiği zaman ise beyninin büyüklüğü bir yetişkinin beyni büyüklüğünün % 80’nine ulaşır. Erken çocukluk dönemi de denilen 0-3 yaş arasındaki bu hızlı gelişime yardımcı olmak için bebeğinizin beslenmesine özen göstermelisiniz. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile; 6. Aydan 2 yaşa kadar ise anne sütüne destek olarak ek gıda ile beslenmesini önerir. Anne sütü , bebeğin sindirim sistemine uygun olduğu gibi, bununla beraber büyümesi ve gelişmesi için de birçok ihtiyacını karşılamaktadır. Ancak 6 aydan sonra bebekler büyüdüğü için anne sütü tek başına yeterli değildir. Bu dönemde yavaş yavaş ek besinlere geçiş yapılmalıdır. Sindirim sistemi yeni besinlerle ilk defa tanışacağı için, seçilen her besin fazlaca önemlidir. Seçilen besinlerin alerjen riski düşük ve bebeğin sindirimine uygun olmalıdır. Önce elma gibi meyvelerden başlanmalıdır. Ardından sindirimi kolay olan, evde mayalanmış yoğurt ve hazırladığınız sebze mamalarına ve çorbalara saf zeytinyağı eklenmesi uzmanlarca önerilir.

Yağ içeriğine bakıldığında zeytinyağı doymamış yağ asidi bakımından zengindir ve oleik asit içermektedir. Bu yağ asidi,içeriği bakımından damar sağlığı için oldukça önemlidir. Damar sertleşmelerini önlediği gibi kolesterolün düşürülmesine de yardımcı olur. Bebeklerde böyle bir durum sık sık gerçekleşmez. Genel olarak damar sağlığını korumak için en uygun yağ türü olarak bilinmektedir. Diğer bir yandan kuvvetli bir antioksidandır ve kansere karşı korumaktadır.


Bebek Bakımında Zeytinyağının Yeri Nedir ?

Zeytinyağının beslenmedeki rolünün yanı sıra cilt bakımı ve bebeklik döneminde yaşanan problemlerinin hafifletilmesine yardımcı olmak gibi bir rolü de bulunmaktadır. Bebek bakımında zeytinyağının kullanım alanları şunlardır;


1.Bebek Masajı Yaparken

Bebeğiniz için kullanacağınız zeytinyağının doğal, güvenilir ve soğuk sıkım olduğundan kesinlikle emin olun. Soğuk sıkım zeytinyağı sağlıklı bileşenler açısından zengindir. Zeytinyağında yapısındaki A,E,D ve K vitaminleri içerdiğinden kendisi bir ilaç gibi gösterir. Bebeğinize zeytinyağı ile masaj sonrası banyo yaptırmanıza gerek yoktur. Her bebek için her ürün uygun değildir. Zeytinyağı da, bazı bebekler için alerjik olabilir ve kızarıklıklara neden olabilir. Bu yüzden masaj yapmadan önce zeytinyağına alerjisi olmadığından emin olun. Zeytinyağı masajı yapacağınız zaman da,kesinlikle kalitesi korunmuş sızma zeytinyağını tercih edin.


2.Bebeklerde Kabızlık Belirtilerini Hafifletmek İçin

Bebekler tam olarak gelişmemiş olan bir sindirim sistemi ile dünyaya gelir. Sadece anne sütü ile beslendikleri ilk 6 ayda nadiren kabızlık görülür. Ancak 6. Ayından bittikten sonra ek gıdaya geçtiklerinde kabızlık problemi yaşayabilirler. 0-6 aylık bebeğiniz kabız olduğu zaman zeytinyağını ılıtıp avucunuzun içerisine alarak karnına saat yönünde masaj yapabilirsiniz. Bu kabızlığa bağlı olarak yaşadığı gaz sancısının hafiflemesine yardımcı olacaktır.


3.Bebek Cildini Nemlendirmek Amacıyla

Bebeğinizi banyodan çıkarmadan vücuduna zeytinyağı sürüp, son durulama suyunu dökebilirsiniz. Zeytinyağı, bebeğinizin cildinin nemli kalmasına destek olur. Bez bölgesine ince bir katman halinde zeytinyağı sürerek ise pişik oluşumunu hafifletebilirsiniz.


4.Konağın Temizlenmesinde

Bebeklerin saç diplerinde ve kaşlarında sarı kabuklanmalar oluşabilir. Konak denilen bu kabuklanma özellikler doğumu takip eden 3 ay içinde görülebilir. Eğer bebeğinizde konak var ise ,bebeğinize banyo yaptırmadan önce kabuklanan bölgelere zeytinyağı sürüp bekletebilirsiniz. Zeytinyağı yardımıyla kabukları banyo sonrası konak tarağı ile temizleyebilirsiniz.


5.Pişikleri Önlemede

Bebekleri uyutmayan, anneleri derinden üzen diğer bir problemin adı da pişiktir. Zeytinyağını bebeğinizin kalçalarına ve genital bölgesine hafifçe uygulayın. Normalde birkaç gün içinde kızarıklık geçer, ancak devam ederse, herhangi bir cilt hastalığı olma ihtimaline karşın doktorunuzla görüşün.


Kaynakça : Bebeklerde Zeytinyağı Kullanımı ve Avantajları

                  Bebekler ve Zeytinyağı

Diğer Yazılar