Varsayılan

Zeytinyağı Hakkında 10 Bilgi

Root
3 Nisan 2020
Zeytinyağı Hakkında 10 Bilgi


Antik çalarda halk dilinde “sıvı altın” olarak nitelendirilen zeytinyaı, Akdeniz mutfaının batacı, gurmelerin vazgeçilmez lezzeti. eflerin çou bugün tüm yemeklerde bu lezzetin kullanılmasını öneriyor. Ancak zeytinyaı için sadece özel bir mutfak malzemesi olmaktan fazlası var.

1. Zeytinyaı arap gibi bir çok tat çeidi olan bir lezzettir.

Seçiminizi yaparken dikkat etmeniz gereken balıca kural natürel ve sızma olmasıdır. Bölge ve zeytin cinsi, asit oranı gibi ayrıntılar ise tamamen sizin damak tadınıza göre deimektedir.

2. Zeytinyaının rengi zamanla deiir.

Zeytinyaının rengi sezon boyunca deiir, taze zeytinyaının rengi koyu yeil renktedir. Bunun nedeni klorofildir. Zamanla klorofiller yok olmaya balar ve yaın rengi sarıya döner. Erken hasat zeytinyaının rengi olgun hasata göre daha yeildir. Olgunlamamızeytinler daha fazla klorofil içerir. Bu yüzden yadaha yeil bir renkte olur. Zeytinyaının renk kategorisi zeytinlerin bulunduu bölgeye göre deiiklik gösterir. Bulunduumuz Edremit Körfezi altın sarı renkli zeytinyaı ile bilinir.



3. Zeytinyaı asitlik derecesi, zeytinyaının kalitesini etkilemez.

Asitlik derecesi, 100 g zeytinyaında bulunan doymamıyaasitlerinin en önemlisi olan “oleik asit” miktarının yüzde olarak belirlenmesidir. Yani zeytinyaının asit oranı %0,6 ise, yaın 100 gramında 0,6 gram oleik asit bulunduu anlaılır. Zeytinyaı asit oranına göre 3’e ayrılır.

1- a) Naturel Sızma Zeytinyaı: Kokusu ve tadında kusur olmayan, serbest asitlik derecesi(oleik asit cinsinden) en çok % 0,8 olan naturel zeytin yaıdır. Naturel sızma zeytinyaı her tür yemeklere uygun olmakla beraber salatalar için idealdir.

b) Naturel Birinci Zeytinyaı: Kokusu veya tadı daha yumuak, serbest asitlik derecesi (oleik asit cinsinden) en çok % 2 olan naturel zeytinyaıdır.

2- Rafine Zeytinyaı: Zeytin ham yaının yapısında deiiklie yol açmayan metodlarla rafine edilmesi sonucu elde edilen, sarının deiik tonlarında rengi olan kendine özgü tat ve kokuda bir yadır. Serbest asitlik derecesi (oleik asit cinsinden) en çok % 0.3 ‘tür. Bu yapiyasada, ‘’ Kızartma Yaı’’ olarak da pazarlanmaktadır.

3- Riviera Zeytinyaı: Rafine zeytinyaı ile doal halinde gıda olarak tüketilebilecek naturel zeytinyalarının karıımından oluan, yeilden sarıya deien renkte, kendine özgü tat ve kokuda bir yadır. Serbest asitlik derecesi (oleik asit cinsinden) en çok % 1.5 ‘tur.

4. Ölmez aaç olarak da anılan zeytin aacı 4000 yıl yaayabilir.

Zeytin aacı Akdeniz havzasına özgü olup; arkeolojik bulgular, M.Ö. 4.000 yıllarından beri üretildiini göstermektedir. Tarih boyunca zeytinyaı sadece yemek için deil tıp, lamba yaı, sabun ve cilt bakımı için de kullanıldı.

5. Sızma zeytinyaının cilde faydaları saymakla bitmez.

Zeytinyaında bulunan polifenolik bileikler vücuttaki oksidatif stresin azalmasına yardımcı olur. Bu güçlü antioksidanlar vücuttaki yalanmaya sebep olan serbest radikalleri bulur ve etkisiz hale getirir. Cildin derinliklerine nüfuz edebilen zeytinyaı cilt hücrelerinin katmanlarına en ihtiyaç duydukları A ve E vitaminlerini gibi önemli besinleri salar. Düzenli kullanımda kendinizi daha hafif hissetmenizi ve cildinizin daha salıklı gözükmesine yardımcı olur.

6. Sızma zeytinyaı saçlarınızın saı ve güzellii için gerçek bir güç kaynaıdır.

Nemlendirir, güçlendirir, besler. Dilerseniz sadece zeytinyaı olarak veya bal ve yumurta sarısı gibi doal mucizeler ile karıtırarak ve saçınıza masaj yaparak uygulayın. 30 dk bekledikten sonra zeytinyaı sabunu ile yıkayın. Düzenli kullanımda saç deriniz ve saçlarınız silikon ve kimyasallardan arınacak, ııltıyla parlayacaktır.

7. Ülke olarak zeytinyaı üretiminde ilk sıralarda gelmemize ramen tüketimde son sıralardayız.

Ülke bazında zeytinyaı tüketim oranlarını inceleyecek olursak;

Yunanistan yaanan büyük dülere ramen hala lider. Yıllık kii baı zeytinyaı tüketimi 12.8 kg.
spanya’da 11.3 kg olan kii baı tüketim talya’da 10.5 kg, Portekiz’de 7.2 kg, Kıbrıs’ta 5.5 kg, Lüksemburg’da 3.2 kg, Malta’da 3 kg, Fransa’da ise 1.7 kg.

Türkiye’de zeytinyaı tüketimi konusunda son yıllarda önemli bir artıolmasına ramen kii baı tüketim 1.4 kg ile sınırlı kalıyor.
Lübnan, Ürdün ve Tunus’ta ki
i baı tüketimin 3 kg’ın üzerinde olduunu göz önünde bulundurursak bu oldukça az.

8. Akdeniz beslenme tarzı saımız için önerilen en salıklı beslenme eklidir.

Zeytinyaının temelini oluturduu Akdeniz beslenme tarzı pek çok sebze, meyve, tahıl, balık, et ve süt ürünlerini barındırır. Yapılan aratırmalar gösteriyor ki Akdeniz beslenme tarzını benimsemikiiler daha uzun ve salıklı yaayabiliyor. Ayrıca kalp ve damar hastalıkları, diyabet, tansiyon, kolesterol gibi rahatsızlıkların riski daha aza iniyor.

Kaynakça: https://listelist.com/zeytinyagi-hakkinda-bilgi 

Diğer Yazılar