Antik çağlarda halk dilinde “sıvı altın” olarak nitelendirilen zeytinyağı, Akdeniz mutfağının baş tacı, gurmelerin vazgeçilmez lezzeti. Şeflerin çoğu bugün tüm yemeklerde bu lezzetin kullanılmasını öneriyor. Ancak zeytinyağı için sadece özel bir mutfak malzemesi olmaktan fazlası var.
1. Zeytinyağı şarap gibi bir çok tat çeşidi olan bir lezzettir.
Seçiminizi yaparken dikkat etmeniz gereken başlıca kural natürel ve sızma olmasıdır. Bölge ve zeytin cinsi, asit oranı gibi ayrıntılar ise tamamen sizin damak tadınıza göre değişmektedir.
2. Zeytinyağının rengi zamanla değişir.
Zeytinyağının rengi sezon boyunca değişir, taze zeytinyağının rengi koyu yeşil renktedir. Bunun nedeni klorofildir. Zamanla klorofiller yok olmaya başlar ve yağın rengi sarıya döner. Erken hasat zeytinyağının rengi olgun hasata göre daha yeşildir. Olgunlaşmamış zeytinler daha fazla klorofil içerir. Bu yüzden yağ daha yeşil bir renkte olur. Zeytinyağının renk kategorisi zeytinlerin bulunduğu bölgeye göre değişiklik gösterir. Bulunduğumuz Edremit Körfezi altın sarı renkli zeytinyağı ile bilinir.
3. Zeytinyağı asitlik derecesi, zeytinyağının kalitesini etkilemez.
Asitlik derecesi, 100 g zeytinyağında bulunan doymamış yağ asitlerinin en önemlisi olan “oleik asit” miktarının yüzde olarak belirlenmesidir. Yani zeytinyağının asit oranı %0,6 ise, yağın 100 gramında 0,6 gram oleik asit bulunduğu anlaşılır. Zeytinyağı asit oranına göre 3’e ayrılır.
1- a) Naturel Sızma Zeytinyağı: Kokusu ve tadında kusur olmayan, serbest asitlik derecesi(oleik asit cinsinden) en çok % 0,8 olan naturel zeytin yağıdır. Naturel sızma zeytinyağı her tür yemeklere uygun olmakla beraber salatalar için idealdir.
b) Naturel Birinci Zeytinyağı: Kokusu veya tadı daha yumuşak, serbest asitlik derecesi (oleik asit cinsinden) en çok % 2 olan naturel zeytinyağıdır.
2- Rafine Zeytinyağı: Zeytin ham yağının yapısında değişikliğe yol açmayan metodlarla rafine edilmesi sonucu elde edilen, sarının değişik tonlarında rengi olan kendine özgü tat ve kokuda bir yağdır. Serbest asitlik derecesi (oleik asit cinsinden) en çok % 0.3 ‘tür. Bu yağ piyasada, ‘’ Kızartma Yağı’’ olarak da pazarlanmaktadır.
3- Riviera Zeytinyağı: Rafine zeytinyağı ile doğal halinde gıda olarak tüketilebilecek naturel zeytinyağlarının karışımından oluşan, yeşilden sarıya değişen renkte, kendine özgü tat ve kokuda bir yağdır. Serbest asitlik derecesi (oleik asit cinsinden) en çok % 1.5 ‘tur.
4. Ölmez ağaç olarak da anılan zeytin ağacı 4000 yıl yaşayabilir.
Zeytin ağacı Akdeniz havzasına özgü olup; arkeolojik bulgular, M.Ö. 4.000 yıllarından beri üretildiğini göstermektedir. Tarih boyunca zeytinyağı sadece yemek için değil tıp, lamba yağı, sabun ve cilt bakımı için de kullanıldı.
5. Sızma zeytinyağının cilde faydaları saymakla bitmez.
Zeytinyağında bulunan polifenolik bileşikler vücuttaki oksidatif stresin azalmasına yardımcı olur. Bu güçlü antioksidanlar vücuttaki yaşlanmaya sebep olan serbest radikalleri bulur ve etkisiz hale getirir. Cildin derinliklerine nüfuz edebilen zeytinyağı cilt hücrelerinin katmanlarına en ihtiyaç duydukları A ve E vitaminlerini gibi önemli besinleri sağlar. Düzenli kullanımda kendinizi daha hafif hissetmenizi ve cildinizin daha sağlıklı gözükmesine yardımcı olur.
6. Sızma zeytinyağı saçlarınızın sağlığı ve güzelliği için gerçek bir güç kaynağıdır.
Nemlendirir, güçlendirir, besler. Dilerseniz sadece zeytinyağı olarak veya bal ve yumurta sarısı gibi doğal mucizeler ile karıştırarak ve saçınıza masaj yaparak uygulayın. 30 dk bekledikten sonra zeytinyağı sabunu ile yıkayın. Düzenli kullanımda saç deriniz ve saçlarınız silikon ve kimyasallardan arınacak, ışıltıyla parlayacaktır.
7. Ülke olarak zeytinyağı üretiminde ilk sıralarda gelmemize rağmen tüketimde son sıralardayız.
Ülke bazında zeytinyağı tüketim oranlarını inceleyecek olursak;
Yunanistan yaşanan büyük düşüşlere rağmen hala lider. Yıllık kişi başı zeytinyağı tüketimi 12.8
kg.
İspanya’da 11.3 kg olan kişi başı tüketim İtalya’da 10.5 kg, Portekiz’de 7.2 kg, Kıbrıs’ta 5.5 kg,
Lüksemburg’da 3.2 kg, Malta’da 3 kg, Fransa’da ise 1.7 kg.
Türkiye’de zeytinyağı tüketimi konusunda son yıllarda önemli bir artış olmasına rağmen kişi
başı tüketim 1.4 kg ile sınırlı kalıyor.
Lübnan, Ürdün ve Tunus’ta kişi başı tüketimin 3 kg’ın üzerinde olduğunu göz önünde
bulundurursak bu oldukça az.
8. Akdeniz beslenme tarzı sağlığımız için önerilen en sağlıklı beslenme şeklidir.
Zeytinyağının temelini oluşturduğu Akdeniz beslenme tarzı pek çok sebze, meyve, tahıl, balık, et ve süt ürünlerini barındırır. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki Akdeniz beslenme tarzını benimsemiş kişiler daha uzun ve sağlıklı yaşayabiliyor. Ayrıca kalp ve damar hastalıkları, diyabet, tansiyon, kolesterol gibi rahatsızlıkların riski daha aza iniyor.
Kaynakça: https://listelist.com/zeytinyagi-hakkinda-bilgi
Yeni Yorum