Zeytinyağı Kalitesi Nasıl Anlaşılır?
Her şeyden önce kaliteli bir zeytinyağı üretiminin gerçekleşmesi için birçok etken vardır. Tüm ideal koşulların oluşması titiz bir çalışmayı gerekmektedir. Zeytin ağacının yetiştiği bölgenin iklimi, toprağın mineraller bakımından zenginliğinden, zeytinin toplanış şekli, toplanma zamanı gibi bir çok faktör önem arz etmektedir. Bundandır ki zeytinyağı alanında uzmanlaşan, Ertem Sinolya gibi “Dededen toruna” zeytincilik geleneğini aktaran, deneyimini tüketiciyle buluşturan bir markanın zeytinyağı, tüketildiğinde lezzeti ile ayrışmaktadır.
Kaliteli zeytinyağını temel olarak 3 ana maddeden anlamak mümkündür;
-Renk,
-Koku,
-Tat.
Zeytinin hasat edilirken olgunluk derecesine ve bulunduğu yöreye göre renkleri değişkenlik gösterebilmektedir. Yeşilden sarıya kadar birçok farklı ton görülebilir.
Zeytinyağı kalitesi konusunda en çok güvenmeniz gereken konulardan bir tanesi kendi duyularınızdır. Bazen basit bir koklama bile sizlere yeterli bilgiyi verebilmektedir. Özellikle Naturel Sızma Zeytinyağlarında hissedilecek meyvemsi, taze çimen kokusu kaliteli bir zeytinyağının olmazsa olmazları arasındadır. Rutubet, sirkemsi ekşi koku gibi alabileceğiniz yabancı tat kokularını barındıran zeytinyağlarından uzak durulmalıdır.
Zeytin, içerdiği antioksidan maddelerden dolayı acı bir tada sahip olabilmektedir. Hatta neden dalından koparılan zeytinin direkt yenmediği merak edenler varsa, cevabı bu acı tadın yoğun bir şekilde varolması ve giderilebilmek için bazı işlemlere tabi tutulması gerekliliğidir. Zeytinyağının içerisindeki bir miktar acı tat da bundan dolayı normaldir ve çok faydalıdır.
Zeytinyağı çok değerli bir ürün olmasıyla birlikte hilelere de açıktır. Bu nedenledir ki zeytinyağı alırken Ertem Sinolya gibi “Dede’den Toruna” miras bırakılan bir markanın zeytin ve zeytinyağları sizin için en güvenlisi olacaktır.
Ertem Sinolya hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya, ürünlerini satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Yeni Yorum